Informatie

Dorien Knockaert

Mijn moestuintrip in Annevoie ligt alweer een week achter me, maar de moestuinmanie is sindsdien alleen maar harder gaan woekeren. Overal zie ik nu moestuinen. Of, ook interessant, mogelijke moestuinen.

In onze woonkamer staat nu een moestafeltje (de foto is gedateerd, er zijn intussen nog vier planten bij gekomen naast het tafeltje). Ik mail de godganse tijd met de groenteboer, over de rijpheid van zijn paprika’s en tomaten, bij wijze van virtuele moestuin experience. En ik fiets in het weekend van biomarkt naar biomarkt. Heel ’t stad is mijne moestuin. Ik kan mij nog juist inhouden tegenover mijn stadsgenoten, die een reus achternalopen in plaats van de plaatselijke aubergineoogst te bewonderen.

Zondagmiddag heb ik mij dan teruggetrokken en ratatouille gemaakt, omdat een ratatouille een ode is aan de moestuin.

Het moest natuurlijk, gezien mijn opgeflakkerde devotie, een heel mooie ode zijn. Liefst een mooiere dan de geïmproviseerde groentepotjes die ik als studente maakte. Dus pakte ik het grondig aan.

Eerst lezen.

Dan een paar interessante recepten bestuderen. Dat van Elizabeth Bard, die zweert bij traag gekarameliseerde ui en een mespuntje saffraan – klinkt goed (maar ze gebruikt geen knoflook?!). En dat van Molly Wizenberg, die haar aubergines apart roostert.

Dan wat dingen uitproberen.

Ja hoor, ik denk dat ik het gevonden heb. Is het de ultieme ratatouille? Ach, ik ben nog maar 32, dat zou jammer zijn. Maar ’t is wel een heel lekkere ratatouille. Zonder saffraan. Met apart geroosterde aubergines én apart geroosterde tomaten, én knoflook en uien die traag gekarameliseerd zijn. En dat klinkt allemaal als meer werk dan het is, want terwijl de oven één groente happy maakt, kan jij je met een andere groente bezighouden. Het voordeel van dat apart roosteren is zelfs dat je het makkelijk op voorhand kan doen, zodat je het werk kan spreiden. Je kan ook de hele ratatouille tot twee dagen op voorhand maken, hij wordt alleen maar beter met de tijd.

Door al dat roosteren in de oven, is deze ratatouille intens van smaak en verre van soeperig. Met een stuk baguette en goede olijfolie is hij al een maaltijd. Maar er mag gerust nog gegrilde polenta bij (recept volgt). En een lekker meloenslaatje (met verse basilicum of munt!). Wat gehakte en geroosterde hazelnoten. Of wat rucola met peer, parmezaan en geroosterde pijnboompitten. Of een gebakken ei. Of al die dingen op één bord, waarom niet.

Voor 4 eters:

 • 2 middelgrote aubergines (ca. 450g), in dikke schijven gesneden (2 cm)
 • 5 tomaten, in kleine stukjes gesneden
 • 2 kleine courgettes, in halve maantjes van 1 cm dik gesneden
 • 1 middelgrote ui, in dunne halve ringen gesneden
 • 1 grote rode paprika, in kleine stukjes gesneden
 • 4 teentjes knoflook, geschild maar niet gesneden
 • 1 gedroogd chilipepertje of een snuif cayennepeper/chilipoeder
 • drietal takjes verse tijm
 • laurierblaadje
 • paar takjes verse basilicum
 • citroen
 • zout
 • suiker
 • olijfolie

1. Verwarm de oven voor tot 200°. Borstel of smeer de plakken aubergine aan beide kanten in met olijfolie. Schik ze op een bakplaat met antikleeflaag (of bakpapier). Bak ze 15 minuten in de oven, draai ze dan om en bak ze nog eens vijftien minuten. Ze mogen flink bruinen. Laat ze daarna afkoelen en snij ze in stukjes van ongeveer 1 cm.

2. Verspreid intussen de stukjes tomaat over een bakplaat met antikleeflaag of een grote ovenschotel. Strooi er wat zout over en besprenkel ze met olijfolie (hoeveelheden zoals voor een salade). Bak ze bovenaan in de oven (200°) tot ze wat uitgedroogd zijn en hier en daar een zwart randje krijgen (in de laatste 5 minuten kan je de grill ook opzetten).

3. Giet intussen een paar lepels olijfolie in een grote, zware pan en verhit die op een middelhoog vuur. Bak er de courgettes in tot ze zacht en licht gebruind zijn (ca. 10 minuten). Schep ze uit de pan en hou ze opzij. (Je kan de courgettes, de aubergines en de tomaten al samenvoegen in een kom)

4. Doe nog extra olie in de pan, voor een mooi laagje op de hele bodem. Verhit die op een vrij hoog vuur. Bak er de uien en de paprikastukjes even in aan (samen met de chilipeper), zet dan het vuur veel lager (laagste stand), voeg de knoflookteentjes en de tijm toe met een snuif zout en laat alles traag garen en lichtjes bruinen (ongeveer een halfuur). Voeg daarna de tomaten, courgettes en aubergines toe. Laat alles samen nog een tiental minuten pruttelen. De teentjes knoflook zijn nu stilaan boterzacht, duw ze met een houten lepel plat en roer ze los in de rest van de ratatouille. Breng alles op smaak met zout, peper, vers citroensap en misschien wat suiker (meestal niet nodig). Roer er de basilicum onder. Laat de smaken nog wat trekken, graag zelfs een hele dag en/of nacht.

Reacties

7 Reacties

Post a comment
 1. augustus 24, 2010

  Ik kan niets anders verzinnen bij je posts dan ‘kwijl kwijl’.
  Enneuh: zullen we de BGGB (Borgerhoutse Guerilla Gardening Beweging) op poten zetten? Are you in?

 2. augustus 24, 2010

  Oh ja!
  Betwijfel of we op dit moment veel kunnen planten, maar in het najaar kunnen we geloof ik al wel wat dingen in de grond steken.
  Superidee.

 3. augustus 27, 2010

  Volgend weekend eerste ledenvergadering? 🙂

  • september 3, 2010

   Sarah, ge zou mijn hooivork moeten zien en hoe daar veel te veel hooi aan hangt, en hoe dat hooi een beetje naar alle kanten aan het wapperen is en ik de grootste moeite heb om mijnen hooiberg weer wat op orde te krijgen. Enfin, ge weet wat ik bedoel, ik stel voor dat we het er half oktober nog eens over hebben. (Guerrilla Haymaking, bestaat dat feitelijk ook al?)

Trackbacks & Pingbacks

 1. Alles over tuinfeesten | JONGE SLA
 2. Je kunt nooit te veel courgettes hebben | JONGE SLA
 3. | JONGE SLA

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Basic HTML is allowed. Your email address will not be published.

Subscribe to this comment feed via RSS