Informatie

Dorien Knockaert

Tot voor twee jaar dacht ik dat een mandoline een muziekinstrument was en niets anders.

Toen werd ik geobsedeerd door koken en deed ik helaas allerlei bijbehorende aankopen, waaronder een lelijke plastieken keukenmandoline. Of je zo’n ding echt nodig hebt, valt te betwisten, maar ’t is wel handig als je een aardappelgratin wil maken.

Ik weet het, nu denkt iedereen aan een gratin dauphinois: zwaar en kazig en korstig en wel het laatste wat je in een warm zomerweekend wil eten.

Maar mijn aardappel-tomaatgratin is helemaal anders; zuiders en licht. En best verrassend, omdat de groenten na hun uren in de oven een diepe, zurig-zoete, kruidige smaak hebben gekregen. Hij smaakt bovendien ook lekker koud.

De basisingrediënten zijn aardappelen, tomaten en uien, veel uien – ’t is eigenlijk een aardappel-tomaten-uiengratin, maar dat klinkt echt niet goed. Voor de kruiding kan je zo’n beetje kiezen welke kant je opgaat. Heidi Swanson van de blog 101 Cookbooks, op wier recept het mijne gebaseerd is, gebruikt currykruiden, chilipeper en basilicum. Zij baseerde haar recept op dat van het kookboek Sunday Suppers at Lucques, dat dan weer tijm voorschrijft. Ik wou iets doen met currykruiden en rozemarijn, omdat ik een paar weken geleden bij Slurps in Brussel een zoete-aardappelcurry at waarin die twee verrassend goed samengingen. Ik geloof dat de drie mogelijkheden even lekker zijn, en dat je er nog honderd kan bij verzinnen.

Het belangrijkste is dat je goede, smaakvolle tomaten gebruikt – begin er dus niet aan in de winter. In de winter mag de gratin dauphinois weer.

Aardappel-tomaatgratin

Voor 4 personen als bijgerecht en 2 als hoofdgerecht:

300 g uien, in dunne ringen gesneden

300 g vastkokende aardappelen, geschild

450 g goede tomaten

60 ml room (of soyaroom, voor de veganisten)

klontje boter (of margarine)

1 tl komijnzaad

1 tl currypoeder

3 takjes verse rozemarijn, blaadjes losgemaakt

Eventueel wat verse basilicum, om achteraf toe te voegen

olijfolie

zout en versgemalen zwarte peper

  1. Verwarm de oven voor op 180° en schuif het roostertje op de op één na hoogste stand.
  2. Zet een zware pot of pan op een hoog vuur en verhit er 2 eetlepels olijfolie in. Voeg de uien toe, samen met een flinke snuif zout. Roerbak ze enkele minuten, draai daarna het vuur lager en voeg een klontje boter toe. Laat de uien zo in ongeveer een halfuur traag bruinen (Hou je intussen bezig met stap 3). Voeg in de laatste minuut de komijn, rozemarijn en het currypoeder toe.
  3. Terwijl de uien bruinen, kan je de aardappelen in schijfjes snijden van 3 mm dik (hier is een mandoline handig). Doe ze in een kom en meng ze met de room, een flinke snuif zout en wat peper. Snij de tomaten in schijven van 6 mm dik. Verspreid ze over een bord en sprenkel er wat zout over.
  4. Bedek de bodem van een kleine ovenschotel met de helft van de uien. Schik daar de helft van de aardappel- en tomaatschijfjes op en besprenkel ze met een paar lepels van de room (uit de aardappelkom) en met een lepel olijfolie. Leg daarop weer een laag uien, aardappelen en tomaten. Besprenkel ze met de resterende room en nog een lepel olijfolie. Druk alles zachtjes aan, zodat het vocht goed verdeeld is.
  5. Dek de schotel af met aluminiumfolie en zet hem voor twee uur in de oven. Verhoog dan de oventemperatuur tot 220° en bak de gratin nog een halfuur, tot de bovenkant lichtjes gebruind is. Garneer eventueel met wat verse basilicum (ik had er voor het bakken al wat toegevoegd, maar die werd zwart).

Reacties

Nog geen reacties.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Basic HTML is allowed. Your email address will not be published.

Subscribe to this comment feed via RSS