Informatie

Dorien Knockaert

Als ik nu pakweg Audrey Tautou was en ik zou voor een vetbetaalde filmrol vijftien kilo moeten bijkomen, dan zou ik elke dag beginnen met een stuk taart. Het perfecte ontbijt. Dikwijls zou dat dan appeltaart zijn, nu en dan rabarbertaart, perzikentaart of bosbessentaart, en zonder twijfel ook al eens deze pruimentaart.

Of is het pruimencake? ’t Is iets tussenin, iets wat ze in Amerika kuchen noemen (en dat is dan weer het Duitse woord voor cake).

Het bijzondere aan zo’n kuchen is dat hij met gist wordt gemaakt. Die geeft er een verrassende geur aan, die doet denken aan brioche of ook wel aan kerststol. Ik weet het, we begeven ons in enigszins Duitse sferen en dat is niet sexy, maar toch. De pruimen worden in de oven confituurachtig. Het resultaat is zoals een perfecte snede brioche met een rijke, hemelse confituur erop. Maar dan anders.

Een perfecte brunchtaart kun je dit wel noemen, zeker in combinatie met een schep lekkere volle yoghurt of zure room. ’t Is ook een uitstekend vieruurtje. Maar geen dessert. Daarvoor is ze te veel een gezellige boerendochter en te weinig Audrey Tautou. (Sorry, lekkere taart van me)

Moeilijk is dit recept helemaal niet. Wel heeft het tijd nodig, omdat het deeg twee keer meer dan een uur moet rijzen. Bij ons thuis heeft dat er eens toe geleid dat ik ’s nachts wakker werd van de geur van verkoolde pruimentaart. Best de hele rit wakker uitrijden dus – zo’n ovenwekkertje is duidelijk niet gemaakt om een vermoeide taartenbakster uit haar slaap te halen.

Natuurlijk kan je de pruimen vervangen door ander fruit, maar dat heb ik nog niet geprobeerd. Bessen zijn waarschijnlijk wel een goed idee, of rabarber. ’t Mag een beetje zurig zijn.

Ideaal voor deze taart is een vierkant bakblik van 20 cm x 20 cm. Je kan ook een standaard springvorm gebruiken, maar bekleed de onderkant dan met zilverpapier, om te vermijden dat het pruimensap eruit lekt (de pruimen zitten tijdens het bakken onderaan in het blik).

PS: Iemand een goed recept voor appeltaart?

PPS: Sorry voor de foto – in het echt is het eindresultaat veel mooier!

Pruimentaart (met dank aan Smitten Kitchen)

2 ¼ tl gedroogde gist

60 ml warm water (ca 40°)

270 g bloem (+ twee el voor later)

220 g suiker

1/2 tl zout

125 g volle yoghurt, op kamertemperatuur

1 groot ei, 5 minuten opgewarmd in warm water

2 tl geraspte citroenschil

1 tl vanille-extract

140 g boter, in blokjes gesneden en zacht geworden

ca 300 g pruimen, in schijfjes gesneden (of gehalveerd, als het kleine pruimen zijn)

 1. Meng de gist met het warme water in een grote kom. Laat het mengsel 5 minuten staan, tot het een beetje schuimig is (als het helemaal niet schuimig wordt, herbegin dan met nieuwe gist).
 2. Voeg de 270 g bloem toe + 2/3 van de suiker en al het zout, de yoghurt, het ei, de citroenschil en het vanille-extract. Meng alles ongeveer een minuut aan een stuk. Klop er blokje per blokje de boter onder, maar hou ca 2 lepels boter opzij voor later. Klop het deeg verder tot het mooi homogeen is (het hoort heel kleverig te zijn). Schraap het naar de bodem van de kom en sprenkel er de overige twee lepels bloem over. Bedenk de kom met een vaatdoek of plasticfolie en zet ze op een warme, tochtvrije plaats. Laat het deeg zo anderhalf à twee uur rijzen, tot het in volume verdubbeld is.
 3. Smeer intussen de bakvorm in met de overige twee lepels boter (royaal veel op de bodem smeren). Strooi de resterende suiker over de bodem en bedek hem met de stukjes pruim (één laag).
 4. Roer het gerezen deeg tot de extra bloem er helemaal in is opgenomen en strijk het dan op de pruimen in de bakvorm. Bedek de vorm met plasticfolie waarop je aan de binnenkant wat boter hebt gesmeerd (tegen het plakken), en leg daarop nog een vaatdoek. Laat het deeg nu nog eens rijzen, ongeveer anderhalf uur, op een warme plaats.
 5. Verwarm de oven voor op 180°. Bak de taart ongeveer een half uur. Test of ze gaar is door er een prikker in te steken (in het midden) en weer uit te halen. Blijft er niets aan de prikker plakken, dan is de taart klaar. Laat ze een vijftal minuten afkoelen in de bakvorm en stort ze er dan voorzichtig uit, op een roostertje. Laat de taart volledig afkoelen. Bewaar ze in de koelkast, in zilverpapier of een goed afgesloten bakje, om te vermijden dat ze uitdroogt.

Reacties

6 Reacties

Post a comment
 1. augustus 17, 2010

  Appeltaart? Niet in klassieke receptvorm, eerder in ik-doe-maar-watvorm: http://www.lamazone.be/blog/2010/02/01/over-appeltaart-slagroom-en-gulzigheid/

 2. augustus 17, 2010

  Aha, dank je! Ik hou het opzij voor de appeltijd.

 3. augustus 17, 2010

  Klik zeker door naar Bruno (http://blog.volume12.net/) en zijn recepturen. Uren lees-en bakplezier!

 4. augustus 17, 2010

  I know… Via hem heb ik Smitten Kitchen leren kennen, mijn lievelingskookblog.

 5. augustus 17, 2010

  Kwijl kwijl

 6. Christa #
  januari 17, 2013

  Eigenlijk noemt men dit een “blechkuchen” en wordt dit type zéér veel gebakken in Duitsland. Het lekkerste vind ik hem met de zogenaamd zwetchken (een soort kleine, eivormige, blauwe pruim), maar je kan er allerhande soorten fruit op leggen. En ja, ook appel.
  Als ik een blechkuchen bak maak ik soms een streuselkuchen van.
  Streusel is een mengeling van bloem, boter en suiker dat je op de vruchten verdeeld en mee afbakt. Superlekker maar… superzwaar…
  Ik denk dat ik al weet wat ik zaterdagnamiddag zal doen… 😉

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Basic HTML is allowed. Your email address will not be published.

Subscribe to this comment feed via RSS