Informatie

Dorien Knockaert

Twee soorten groente zijn er waar ik niet goed mee uit de voeten kan: koolrabi en andijvie. Vooral die laatste steekt onze groenteboer wel eens vaker in zijn verrassingspakketten. Dan heb ik het niet over jonge andijvie of over de mooie krullerige sprietenvariant. Nee, dikke kroppen gebladerte met vezelige nerven en een bitter-waterige smaak. (Voor de rest is het een uitstekende groenteboer)

Deze week slaagde ik er voor het eerst in om er iets lekkers mee te maken: gevulde andijvierolletjes (weeral met dank aan Epicurious). Vooral de verpakkingskwaliteiten van de andijvie spelen daarin een rol; voor de smaak zorgt een heerlijk mengsel van rijst, pijnboompitten, rozijnen, paprika, kappertjes en parmezaan.

Mocht het nog niet duidelijk zijn: als je niet met een andijvie opgescheept zit, maak dan lekker de rijstvulling en vul er iets anders mee – paprika’s, courgettes, pompoenen – of eet haar onverpakt, als hoofd- of bijgerecht. Tenzij je van andijvie houdt, natuurlijk – alle begrip daarvoor.

O ja, ik hoop uiteraard dat ik binnenkort echt leer houden van andijvie. Elk goed recept dat daartoe kan bijdragen is welkom op dorienknockaert@hotmail.com. Of pleur het bondig in het commentaarvakje – dat wil ook af en toe iets eten.

Update: intussen zijn we 4,5 jaar later en houd ik geweldig van andijvie. Echt! Je kunt er gewoon alles mee doen.

Andijvierolletjes (voor rijst deluxe zonder andijvie: skip stap 3 en 5)
Voor 3 à 4 personen:
1 grote krop gewone andijvie, de bladeren niet losgemaakt van de kern (als het een kleine krop is, zal je een deel van de rijstvulling onverpakt moeten eten, wat helemaal geen probleem is)
150 g rijst (risottorijst of iets dergelijks, basmati is niet ideaal)
2 rode paprika’s
1 rood pepertje
60 g pijnboompitten
2 teentjes knoflook, fijngehakt
50 g rozijnen, in kleinere stukjes gehakt
2 eetlepels afgespoelde en uitgelekte kappertjes, in kleinere stukjes gehakt
50 g parmezaan, gemalen
1 ei, lichtjes losgeklopt
olijfolie
ijsblokjes

1. Steek de paprika’s en het pepertje in de oven op de hoogste temperatuur. Draai ze af en toe rond, tot ze aan alle kanten zwartgeblakerd zijn. (Zet de oven daarna op 200°,  je hebt hem straks nog nodig) Doe ze in een schone kom en dek die af met plasticfolie. Laat ze afkoelen. Verwijder daarna de schil, steeltjes en zaadlijsten en hak het overige fijn.

2. Kook de rijst in ruim water tien minuten en giet hem af nog voor hij helemaal gaar is (blijf dus een beetje onder de kooktijd die de verpakking aangeeft).  Vang een deel van het kookwater op, voor straks (een kopje volstaat).

3. Snij de krop andijvie in kwarten (onderaan in het stammetje doorsnijden en dan de bladeren voorzichtig mee trekken – je hebt straks zoveel mogelijk hele bladeren nodig). Zet een grote pot water op het vuur. Als dat goed doorkookt, voeg dan een schep zout en de stukken andijvie toe. Kook ze 2 à 3 minuten. Zet intussen een grote kom koud water klaar, met ijsblokjes erin. Giet de andijvie af, spoel hem even met koud stromend water en steek hem dan in het ijsbad (om de groene kleur te behouden).

4. Giet een flinke bodem olie in een ruime, zware pan en verhit die op een middelhoog vuur. Voeg de pijnboompitten toe en laat ze enkele minuten licht bruinen. Voeg de knoflook toe en roerbak nog een minuut. Voeg dan de paprika, het pepertje, de rozijnen en de kappertjes toe, samen met goed wat zwarte peper uit de molen. Roerbak nog een drietal minuten. Laat het mengsel wat afkoelen en roer er dan 3/4 van de parmesan onder, plus het ei als je de rijst strals als vulling gebruikt of gratineert in de oven. Proef het mengsel en voeg eventueel nog zout of peper toe.

5. Neem een kwart andijvie, leg het stammetje naar je toe en snij het los. Schik de bladeren in een zo onverfrommeld mogelijke waaier. Leg een schepje rijstmix net onder de helft, plooi er de onderkant over en plooi dan de zijkanten naar binnen. Rol het pakje verder op. (Mooie rolletjes maken is niet zo evident – ik nam genoegen met pakjes).* Schik de rolletjes in een ovenschotel, sprenkel er wat olijfolie en wat rijstwater over en bestrooi ze met de resterende parmesan. Dek de schotel af met aluminiumfolie en bak de rolletjes in een halfuurtje gaar).

*: Tot op dit punt kan je de rolletjes een dag op voorhand maken.

Reacties

5 Reacties

Post a comment
 1. september 29, 2010

  Hej Dorien,
  Ik vond je via Bio de Janeiro waar ik ook aan bijdraag. Mijn topper met andijvie blijft simpele stammpot met aardappels, andijvie, geitenkaas en voor de niet-vegetariers spekjes.
  En nu ik toch bezig ben: een geweldige ovenschotel met koolrabi heb ik vorig jaar ontdekt. Staat op Bio dJ.
  Leuke blog heb je

 2. Marthe #
  augustus 24, 2011

  Hoi Jongesla,

  Ben je blog nog aan het ontdekken, maar las hier dat je niet goed weet wat je met koolrabi aankan…Ik krijg altijd een kulinaire kick van koolrabi in de tajine, samen met raapjes, pompoen en courgette, wat groetenboullin en een mix van zoete en pittige kruiden… mjam!
  Verder nog dit: mooie, mooie blog èn inspirerend, volgende week onze eerste volledige veggieweek ipv veggiedonderdag!

  Marthe.

 3. Mine #
  februari 11, 2012

  Ik maakte onlangs een groene lasagne met andijvie, spruitjes en spinazie, zeer lekker. Ook de niet spruitjesfanaten lustten het en over de andijvie hoorde ik niemand klagen.

 4. Paulien #
  augustus 4, 2015

  opgevulde koolrabi met champignon op bedje van kervelroomsaus is ook een echte aanrader! Ik heb het toen gecombineerd met voorgekookte tarwe. Denk dat ik dit recept op de site van EVA vond..

Trackbacks & Pingbacks

 1. Kasten zonder Vlees « Jonge Sla

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Basic HTML is allowed. Your email address will not be published.

Subscribe to this comment feed via RSS