Informatie

Dorien Knockaert

En hop, een chocoladetaart, om de blog een beetje populair te maken. Wat valt erover te zeggen? ’t Is dé chocoladetaart waar mevrouw Jonge Sla zo nu en dan mee komt aanzetten, als er iets te vieren valt. En ook dé chocoladetaart die de collega’s oppeuzelen als er na het feestje overschot is.

Eigenlijk hou ik zelf meer van fruittaart. Maar als mijn man(darijntje) jarig is, is een overdosis chocolade aan de orde. Zo kwam ik terecht bij deze ‘triple chocolate cake with chocolate-peppermint filling’, maar ik heb er nooit dat muntsmaakje bij gedaan (zijn er nog wel fans van After Eight onder de levenden?).

Dit recept is niet moeilijk, maar vergt wat tijd, omdat de cake helemaal moet afkoelen voor de ganachevulling erin kan, en dan nog verder moet afkoelen voor het chocoladeglazuur erop kan, en ook dat moet nog eens helemaal afkoelen om te stollen. Het goede nieuws is dat je hem tot 48 uur op voorhand kan maken, want door de dikke chocoladelaag errond droogt de cake minder snel uit. Onderschat hem niet: één taart is ruim genoeg voor tien mensen. Je snijdt er best kleine plakjes van. ’t Is – euh – nogal een intens taartje.

Voor het cakebeslag:

140 g gezeefde bloem

30 g cacaopoeder

1/2 theelepel zout

1/4 theelepel bakpoeder

1/4 theelepel baksoda/natriumbicarbonaat

175 g boter, op kamertemperatuur

200 g suiker

55 g bruine suiker

2 theelepels vanille-extract

3 grote eieren

115 g botermelk (je kan ook met melk aangelengde yoghurt gebruiken)

150 g pure chocolade, grof geraspt (of wat meer, voor een brownie-achtigere textuur)

Voor de vulling:

225 g melkchocolade, in kleine stukjes

125 ml room

1 el siroop (maïssiroop, agavesiroop… desnoods zelfgemaakte suikersiroop)

Voor het chocoladeglazuur:

225 g pure chocolade in kleine stukjes

125 g boter, in stukjes gesneden

1 theelepel siroop

1. Maak eerst de vulling. Doe daarvoor de chocolade in een middelgrote kom. Verhit de room en de siroop in een pannetje. Giet dat hete mengsel over de chocolade en laat het 1 minuut trekken. Roer het dan tot een zachte massa. Laat de vulling op kamertemperatuur rusten terwijl je de cake bakt.

2. Verwarm de oven voor op 180° en steek het roostertje op het op één na laagste niveau. Beboter een grote ronde springvorm (de standaardmaat). Bedek de bodem met bakpapier (mooi in een rondje geknipt) en beboter dat ook. Benevel met bloem.

3. Meng de bloem, cacao, baksoda, het bakpoeder en het zout in een middelgrote kom. In een grotere kom klop je de boter met een elektrische klopper zacht en luchtig. Klop er de suikers en de vanille onder, en daarna de eieren één voor één. Mix er tenslotte de helft van het bloemmengsel onder, dan de helft van de botermelk, dan de rest van de bloem en dan de rest van de botermelk. Roer er de chocoladestukjes door.  Schep het deeg in de springvorm en bak het ongeveer een uur. Als je er een tandenstoker in prikt, moet hij er schoon weer uit komen: dan is de cake doorbakken. Laat hem 5 minuten in de vorm afkoelen en keer hem dan om op een roostertje. Haal het bakpapiertje eraf. Laat de cake volledig afkoelen.

4. Neem de vulling weer en klop ze met de elektrische klopper wat luchtiger (ongeveer een halve minuut).  Snij de afgekoelde cake horizontaal in de helft met een scherp broodmes. Haal de bovenkant eraf (voorzichtig, want zo’n halve cake breekt makkelijk door) en bestrijk de onderkant met de vulling. Leg de bovenkant er weer op en laat het geheel twintig minuten goed afkoelen (zodat de vulling steviger wordt).

5. Maak tenslotte het glazuur. Meng de chocolade, boter en siroop in een pannetje op een zacht vuur. Laat het mengsel afkoelen tot het lauw is, maar nog wel vloeibaar (ca 20 minuten). Roer er af en toe in om het vloeibaar te houden.

6. Zet de cake op een werkvlak dat je achteraf makkelijk kan schoonmaken, of op een paar stukken bakpapier, want dit wordt even kliederig. Smeer de cake flink in met het glazuur, aan de bovenkant en de zijkanten, met een deel van het glazuur. Laat het geheel afkoelen tot het glazuur gestold is (ca. 15 minuten). Schep dan de rest van het glazuur op de cake en spreid het weer uit over de bovenkant en zijkanten. Laat de taart volledig afkoelen.

Reacties

20 Reacties

Post a comment
 1. Nadine #
  augustus 9, 2010

  Eerst en vooral, dikke proficiat met je blog!!! Nu komen we eindelijk aan die heerlijke recepten van jou. Deze ziet er heerlijk uit. Ik ga ermee aan de slag, zodra ik een aantal gaatjes kan prikken in mijn agenda.
  Doe zo verder, zou ik zeggen..

 2. augustus 12, 2010

  Euhm, ik ben GEK op After Eightjes!

 3. augustus 12, 2010

  Ha Sarah, we hebben allemaal een bomma in ons! Die in mij zet zich graag met een stoeltje aan het raam, om naar de voorbijgangers te kijken.

 4. augustus 14, 2010

  Oei ja, ik ben nogal in touch met de bomma in mij vrees ik 🙂

 5. september 15, 2010

  Amaaaaaaai, al die koekjes zien er hier superlekker uit, maar dit is wel de kers op de taart natuurlijk :).
  Ik probeer het binnenkort eens!

 6. Annemieke Imbert #
  september 22, 2010

  mmmmmmmmmmmmmmmm dorien iets voor de nichtjesavond hihihi
  dikkedikke proficiat met deze prachtige blog

 7. Diane #
  september 24, 2010

  kan deze recept TEN ZEERSTE aanraden!
  … vooral als consument …

 8. Lieka #
  oktober 8, 2013

  hoi,

  welke siroop moet je gebruiken voor het chocoladeglazuur ???

 9. Willem #
  januari 19, 2014

  Hoe groot is de springvorm dat je gebruikt hebt. Bij mij zette de taart niet uit, ik weet niet of dat normaal is.
  De springvorm die ik gebruikte was 26cm diameter.

  Alvast bedankt!

  • januari 19, 2014

   Dag Willem, die springvorm is goed en de cake zou toch wat moeten rijzen. Let erop dat je niet meer veel mixt zodra de bloem is toegevoegd. Het gevaar is dat je de luchtbelletjes er op de duur allemaal uitklopt. Veel bakplezier nog!

   • Willem #
    januari 19, 2014

    Ik heb idd lang gemixed met de bloem. De botermelk/karnemelk is die natuur of gesuikerd?
    En het enige dat ik eruit gelaten heb is die baksoda/natriumbicarbonaat, kan dat ook mede de oorzaak zijn?

    Thanx voor je snelle reply!

  • januari 19, 2014

   Ja, de baksoda draagt ook bij tot de rijzing. Kun je eventueel vervangen door bakpoeder. Ik gebruik gewoon ongezoete karnemelk.

 10. Davy #
  juli 1, 2014

  Heerlijk gerecht, Dorien! Ik heb wel gemerkt dat een uur te lang is, zelfs 50 min was al ietsje te lang maar dat hangt van oven tot oven af. Ik heb ook maar één vulling gebruikt om het wat calorievriendelijker te houden. Merci voor het recept!

 11. soraya #
  augustus 16, 2014

  hey dorien ik vraag me af voor hoeveel personen die taart is

 12. Evert #
  december 15, 2015

  Dag Dorien,
  ik ben Evert ik ben 13 jaar en ik heb een vraagje:
  ik maakte jouw taart en hij was super lekker, maar hij was veel dunner dan op de voorbeeldfoto.
  Wat kan ik daar aan doen?

  • december 18, 2015

   Dag Evert,
   Goed bezig! Door de baksoda en het bakpoeder zouden de cakes sowieso wat moeten rijzen, maar ook de luchtigheid van het beslag speelt een rol. Als je cake wat te plat blijft, komt dat soms doordat je te lang of te stevig geroerd hebt, waardoor de kleine luchtbelletjes in het beslag kapot gaan. Let er volgende keer misschien eens op dat je niet langer of sneller roert dan nodig is om een homogeen beslag te krijgen. Mogelijk krijg je dan een luchtiger en dus ook dikker eindresultaat. Veel plezier!

 13. Jalita #
  december 2, 2020

  hoi, dit ziet er heerlijk uit! alleen even een vraag wat is een standaard maat springvorm 26 of 20 cm?

Trackbacks & Pingbacks

 1. Frambozentaart « Jonge Sla
 2. Chocoladecake met rode biet « Jonge Sla
 3. In a manner of speaking » Blog Archive » Week 1/9 – 7/9

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Basic HTML is allowed. Your email address will not be published.

Subscribe to this comment feed via RSS