Informatie

Dorien Knockaert

Lap, ’t is boontjestijd. Ook in de groentenpakketten van onze bioboer. Een grote zak uit de kluiten gewassen prinsessen: daar moet ik even over nadenken.

Natuurlijk zijn prinsessenboontjes simpel: kort blancheren en eens goed door de boter halen. Of gaar stoven met een uitje. Maar alleen al door daaraan te denken krijg ik zin in vlees. Vlees met bruine saus.

Vlees komt er niet in bij ons. Dus probeer ik andere manieren uit om boontjes te bereiden. Deze Bengalese manier is helemaal goedgekeurd. Vol van smaak en spicy. Makkelijk om te maken. Lekker met Indiase bijgerechtjes, maar allicht ook met Frans brood, taboulé, een rijstsalade of een stukje biokip.

Dit is een aangepaste versie van Julie Sahni’s ‘Bengali green beans and potatoes smothered in mustard oil’, die ze heeft opgenomen in haar boek Classic Indian Vegetarian Cookery. Het gerecht ‘vertegenwoordigt de essentie van de Bengaalse keuken’, schrijft Sahni. Voila.

Voor 2 personen als hoofdgerecht en 4 personen als bijgerecht:

2 el mosterdolie* (orientaalse winkel) of 2 el andere plantaardige olie en 1/2 tl mosterdpoeder (natuurwinkel/kruidenwinkel)

1 tl mosterdzaad

1/2 tl kurkuma

2 flinke tenen knoflook, in plakjes

2 gedroogde rode pepertjes**, grof gesnipperd

500 g boontjes

250 g aardappelen, in frieten van ca 1 cm dik gesneden

5 el water

3/4 tl grof zout

1/2 citroen

1. Neem een zware pan (of pot) waar alle ingrediënten in kunnen. Als je mosterdolie gebruikt, moet je die eerst goed verhitten in de pan en even laten afkoelen.

2. Verhit de olie op een middelgroot vuur. Gebruik je gewone plantaardige olie, wacht dan nog met het mosterdpoeder tot in stap 3. Voeg eerst het mosterdzaad toe en hou een deksel bij de hand, want de zaadjes gaan springen. Als het springen vermindert, voeg dan de kurkuma, knoflook en chilipeper toe. Roerbak ze tot de knoflook goudbruin kleurt (een half minuutje).

3. Voeg de aardappelen toe en laat ze een minuutje ongestoord bruinen in de pan. Roerbak ze daarna 5 minuten. Als je de boontjes graag zacht hebt, zoals de Bengalezen, roerbak ze dan al mee. Wie daarvan gruwt, zoals sommige Belgen (ik niet!), houdt zijn boontjes opzij tot de aardappelen halfgaar zijn. Voeg na het roerbakken het zout en het water toe, plus het mosterdpoeder als je niet met mosterdolie werkt. Dek de pan af en zet hem op een klein vuurtje. Laat alles garen (in 20 à 25 minuten). Haal op het einde het deksel weer van de pan en laat al roerend het laatste vocht verdampen. Breng de curry op smaak met wat citroensap.

* Over mosterdolie: over de effecten van mosterdolie op de gezondheid lopen de meningen uiteen. Daarom staat op flesjes die bestemd zijn voor de export: ‘for external use only’. Maar het is wel degelijk dezelfde mosterdolie waar Indiërs en Bengalezen mee koken. Ik heb er nog geen last van gehad en heb er nog geen informatie over gevonden die echt zorgwekkend is; de controverse lijkt wat achterhaald. Maar wie twijfelt, kan mosterdolie vervangen door gewone olie en mosterdpoeder toevoegen.

** Over chilipepertjes: pikantheid is heel subjectief, en elk pepertje is weer anders. Ik schrijf meestal een naar Europese normen gemiddelde dosis voor; hou rekening met je eigen gevoeligheid en met de pepersoort die je gebruikt.

Reacties

8 Reacties

Post a comment
 1. Barbara #
  augustus 6, 2010

  En de foto’s zijn ook super!

 2. Nadine #
  augustus 22, 2010

  Heb dit recept net gemaakt! Verbluffend simpel… weinig kruiden en toch is het resultaat kruidig. Gewoon lekker en makkelijk en toch ook geschikt om mensen mee te imponeren 😉

Trackbacks & Pingbacks

 1. Kasten zonder Vlees « Jonge Sla
 2. Citrusslaatje « Jonge Sla
 3. Bulgur met ovengroenten « Jonge Sla
 4. | JONGE SLA
 5. DZV 2016 – Weekmenu #4 | Fiekefatjerietjes

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Basic HTML is allowed. Your email address will not be published.

Subscribe to this comment feed via RSS