Info

Dorien Knockaert

VRAGEN

VEGETARISCHE ZAKEN

Wat is het verschil tussen rode, groene en bruine linzen?
Rode linzen zijn ‘splitlinzen’, ze zijn gepeld en gehalveerd en als je ze kookt, worden ze een brij. Dat moet zo, in de Indiase keuken, maar zelf ben ik er niet zo dol op. Bruine linzen vind ik de gewoonste linzen, prima voor zowel de Indiase als de Franse aanpak (stoofpotjes, soepen). Groene linzen zijn soms zoals bruine linzen, maar als het pui-linzen zijn (donkergroene, ze lijken op steentjes), dan zijn het de ideale linzen om een salade van te maken.
Wat vang je aan met tofoe?
Het is een misverstand dat vegetarische maaltijden worden opgebouwd rond grote lappen tofoe. Tofoe is wel heel voedzaam, en een handig bindmiddel voor zelfgemaakte patés of veggieburgers. Ik voeg het ook weleens toe aan een Japans getinte bereiding. Dan dep ik de tofoe eerst goed droog, ik snijd hem in stukjes of repen, bak hem in heel hete sesamolie tot hij een korstje krijgt en breng hem dan flink op smaak met zout, citroensap en misschien nog wat kruiden.
Welke wijn is lekker bij vegetarisch eten?
Vegetarisch eten kan natuurlijk nog heel sterk variëren in smaak, de bijpassende wijnen dus ook. Maar er zijn een paar vuistregeltjes voor dummies. Witte wijn is vaak de veiligste keuze, maar geen chardonnay. Wel sauvignon blanc of iets uit die familie (chenin blanc, rueda, weissburgunder…). Rode wijn kan ook, maar zoek fruitige, lichte smaken. Pinot noir is een goeie gok.

DE ZEE

Worden oesters duurzaam gekweekt?
Ja, ze worden gekweekt en geoogst zonder zorgwekkende ecologische impact of vervuiling. Mosselen trouwens ook. Bovendien fixeren ze allebei veel CO2 in hun schelpen. Simpel gesteld: hoe meer mosselen en oesters we kweken, hoe minder broeikasgas er in de lucht zit (meer uitleg vind je hier).

DE MARKT

Ha Jonge Sla, denk hier eens over na! Wat is er beter: biogroenten uit de supermarkt of gewone groenten van de buurtmarkt?
Zelf zou ik het laten afhangen van de praktische haalbaarheid en de goesting, want ze hebben allebei hun voordeel en ik vind het moeilijk om te kiezen tussen een sociaal voordeel (de buurtmarkt, die mensen op straat samenbrengt en ruimte biedt aan kleine onafhankelijke handelaars) en een ecologisch voordeel (de biolandbouw, die het ecosysteem/de biodiversiteit meer respecteert). Vermijd sowieso dat je met de auto naar de winkel rijdt, die kilometers doen het biovoordeel grotendeels teniet. Met wat geluk staat er trouwens een biokraam op je buurtmarkt (In Antwerpen kun je bij mijn weten op dinsdag, donderdag, vrijdag en zondag biogroenten kopen op een markt). Markten zijn iets heel moois.

DE KEUKEN

Ik maakte vorige week je tarte tatin met tomaatjes en die viel nogal nat uit. Bij het bakken in de oven kwam het vocht van de tomaatjes vrij, en dat bleef er natuurlijk inzitten. Met als resultaat een ietwat zompige tarte tatin.
Da’s niet de bedoeling he? Wat denk je dat ik verkeerd doe?

De zompige tomatentaart, ze is me niet geheel onbekend. Ik heb er een keer mee te maken gehad toen ik te veel tomaatjes in de taart stak. Ik dacht dat dat mooier zou zijn, maar het resultaat was: veel te veel nattigheid en geen lekker geroosterde smaak. Het aantal in het recept zou goed moeten zijn, voor echt kleine tomaatjes wel, de klassieke kerstomaatjes. Anders moet je er wat minder nemen en ze in de lengte halveren.
Ik heb er ook eens mee te maken gehad toen ik de taart bij iemand anders bakte, in een andere oven dus. Ovens maken zoveel verschil! Toen was de korst doorbakken, maar de tomaatjes nog niet genoeg uitgedampt. Ik heb de taart dan nog een tijdje op een lagere temperatuur verder laten bakken en het kwam wel goed.
Wat ook kan helpen, is dat je een kruisje in het midden van het bladerdeeg snijdt. Daar kan dan ook nog wat damp door ontsnappen.
Na het bakken en uitkiepen een tijdje laten staan maakt de taart sowieso wat droger. Wel oppassen dat het bladerdeeg niet té veel uitdroogt, dat is ook weer niet ideaal.
Wat je trouwens ook kunt doen, als je helemaal op zeker wilt spelen, is de tomaatjes eerst apart roosteren. In een ovenschaal leggen met wat olijfolie, peper en zout en ongeveer een kwartier in een oven van minstens 200° zetten (duur hangt ook weer af van oven). Dan is een groot deel van het vocht er al uit en kan je er met een gerust hart een tatin van maken. Je zult niet snel het probleem hebben dat de tomaten té veel sap verliezen, ze blijven lekker.
Het duurt zo wel wat langer, natuurlijk, en je hebt meer afwas.

Volg

Ontvang elk nieuw bericht direct in je inbox.

Doe mee met 585 andere volgers