Info

Dorien Knockaert

UIT ETEN

Eettentjes in alle toonaarden, maar telkens 100% jonge sla approved en geschikt voor vegetariërs en veganisten (tenzij ik bij de praktische informatie het tegendeel vermeld). Hopelijk groeit de lijst een beetje aan.
Tips zijn meer dan welkom in de commentaren. Zeg er misschien bij in welke mate het plantaardig is.

BINNENLAND
ANTWERPEN

Aahaar
Indiaas vegetarisch buffet voor 9 euro. Vriendelijk, authentiek, instant geluksgevoel met pikante pieken. Ik ga er soms in mijn eentje eten, dat doen wel meer vegetariërs of diamant-Indiërs uit de buurt. Vroeger was het er altijd heel rustig, maar sinds Aahaar stond te schitteren in de restaurantrubriek van De Standaard Magazine, is het zinvol om voor de avonden te reserveren.
Lange Herentalsestraat 23, Antwerpen, op wandelafstand van het Centraal Station. Dagelijks open voor het middag- en het avondeten.

Bar Leon
Buurtcafé met goeie koffie, fijne muziek, wifi, een mooi terras en huisgemaakte limonades, waar ik overdag al eens graag in alle rust zit te werken. Maar op donderdag- en zondagavond verandert de bar in een dampende volkskeuken, met telkens één vegetarische schotel en één omnivorengerecht. Warm aanbevolen. Reuzenstraat 23, Borgerhout (Krugerplein). Alle dagen behalve dinsdag open vanaf 12 uur, op zondag ontbijt vanaf 10 uur.

Beni Falafel 
Lichtjes aftands ogende falafelbar waar vooral veel joden uit de buurt gaan lunchen. Dat heeft iets exotisch. Je kunt er allerlei extra’s in je falafelbroodje laten steken, zoals warme groenten of zuurkool (of alles tegelijk, dat heet dan ‘falafel allerlei’, mijn favoriet). Ook de bureka’s zien er lekker uit (spinazie, kaas, bladerdeeg). Ik bestelde een keer een bord shakshouka en dat was dan weer niet zo’n succes.
Lange Leemstraat 188, Antwerpen. Lange dagen open behalve op vrijdag, dan sluit Beni al om 14.30 uur. Zaterdag is sluitingsdag.

Caravan
Gezellig eethuisje in kringloopwinkelstijl, bij het Park Spoor Noord. Vroeger stond er niet veel vegetarisch op de kaart, maar dat is aan het veranderen nu mijn geweldige broertje (Mr. Nog Jongere Sla) er aan het fornuis staat. Kan lekker koken, hoor. Zijn zwarte-bonenburger met guacamole is de lekkerste veggieburger van ‘t Stad.
Damplein 17, Antwerpen Noord. Bereikbaar met bus 23. Dagelijks open. Niet voor veganisten.

Eten Vol Leven
Rustige lunchplek in een van de fijne buurten van Antwerpen, met een bijzondere kaart: alles is gemaakt met rauwe plantaardige producten. De slaatjes zijn bijzonder goed, maar er is ook overtuigende courgettespaghetti (met courgetteslierten in plaats van pasta) en verder pizza, wraps, soep, smoothies, sappen en zelfs kaastaart zonder kaas (de citroenversie is heerlijk fris). Minderbroedersrui 52, dinsdag t/m vrijdag 10 – 17 uur, zaterdag 10 – 15 uur, occasioneel ook avondeten en workshops.

Loving Hut Express
100% plantaardige snacks in dit eetkraam vol peace, love & understanding. Kok Tino doet ook catering.
Draakplaats (Zurenborg) op dinsdag en vrijdag ‘s middags en ‘s avonds vanaf 16 uur. Zaterdag op het Krugerplein in Borgerhout, 12 -15 uur en 17 – 21 uur

Primo
Ongedwongen buurtrestaurant met een klassieke Italiaanse kaart en suggesties, waar vegetariërs mooi aan hun trekken komen (vooral pasta’s en risotto). Soms maakt het eten me heel blij, soms maakt het me mild-kritisch, maar altijd is de bediening hartelijk, smaakt de wijn, klopt de prijs. Een fijne plek, zeker als je eerst even verder een paar pinten bent gaan drinken in café Zeezicht. Dageraadplaats 23, op weekdagen ‘s middags en ‘s avonds, in het weekend alleen ‘s avonds.

Soepmie
Soep en broodjes met een glimlach, in het eethuisje in Antwerpen Noord of thuis geleverd met de bakfiets. Bio, eco, vegetarisch. Maar niet seutig, oh nee.
Oranjestraat 94, vanaf 21/2. Soepbestellingen op http://www.soepmie.be.

BRUSSEL

Slurps
Heel gevarieerde kaart, 100% vegetarisch, maar ook de restaurantrecensent van De Standaard Magazine had het er naar zijn zin. Ik at er een halloumisaté op een ayurvedisch geïnspireerd linzen-rijstbedje, mijn man een ovenschotel met spinazie, aardappelen en veggiegehakt. Vriendelijk en efficiënt van aanpak, ook geschikt om ‘s middags vlotjes te gaan lunchen. Niet in het centrum, maar in Elsene.
Dautzenbergstraat 7, 1050 Brussel

GENT

Avalon
Gent schijnt te barsten van de veggierestaurantjes, maar ik wil altijd weer naar Avalon. Heel huiselijk van sfeer en van smaak, met achteraan een zonnig terras. Er is een voordelige dagschotel, maar ik neem vaak de Reuben Sandwich van de kaart, met zuurkool en tempeh. Klinkt vies, smaakt lekker.
Geldmunt 32, bij het Gravensteen. Dinsdag-zaterdag, ‘s middags.

DRANOUTER

In De Wulf
Haast onbeschrijflijk bijzonder gastronomisch restaurant in het verre, schilderachtige Dranouter. Met voornamelijk producten uit de streek serveren Kobe Desramaults en zijn ploeg een menu dat getuigt van een grote originaliteit, zin voor poëzie, nieuwsgierigheid en liefde voor het land. Als je het bij je reservatie vraagt, houden ze je menu volledig vegetarisch. Geen chichi, wel duur. Blijf ineens een weekend in de streek, ze is erg mooi. Wulvestraat 1, Dranouter, eerst reserveren. Degustatiemenu vanaf 105 euro.

KRUISHOUTEM

Hof Van Cleve
Tja, een beetje upmarket, maar ik spaar liever daarvoor dan voor een vliegtuigticket. Buitengewoon lekker vegetarisch menu. De sfeer is burgerlijk, maar niet exclusief.
Reserveren via http://www.hofvancleve.com. Check eerst de prijzen en uw bankrekening. Een veganistische variant is wellicht mogelijk als je dat vraagt bij de reservatie (laat me weten of dat lukt).

BUITENLAND
AMSTERDAM

De Culinaire Werkplaats
Heel innemende zaak van een stel ‘culinaire ontwerpers’ die je graag ontvangen. Wij hadden er gereserveerd op een vrijdagmiddag, bleken de enige gasten en voelden ons de eerste minuut een tikje geïntimideerd door de Hollandse directheid en de ongebruikelijke formule. Daarna werd het heel gezellig, boeiend, oogstrelend en lekker. 100 % vegetarisch. Er zijn geen vaste prijzen, jij bepaalt wat je betaalt.
Fannius Scholtenstraat 10, in de buurt van het Westergaspark. Open op vrijdag en zaterdag, reserveren is nodig. Bespreek de veganistische opties op voorhand (in mijn herinnering aten we min of meer veganistisch, maar ik ben niet zeker).

BERLIJN

Goodies
Perfecte ontbijt- en lunchplek in de nogal hippe wijk Friedrichshain. Naar Berlijnse normen prijzig, maar alles is royaal en prima verzorgd. Gebakjes, broodjes, slaatjes, latte’s en bijzondere drankjes als warm duindoornsap met slagroom. Er valt veel te ontdekken, ook voor veganisten, en er is veel kleurrijke passage (mensjes kijken!). Er zijn veel leuke ontbijtplekken in Berlijn, maar vaak gaan die pas rond tien, elf uur open. Bij Goodies kan je op weekdagen al vanaf 7 uur bestellen, in het weekend vanaf 9 uur.
Warschauer Strasse 69, Friedrichshain, dagelijks open.

Imbiss W
Hier leerde ik hoe lekker quesadilla’s met zwarte bonen kunnen zijn (en hoe raar het is om tarwegrassap te drinken). Zeer leuke kaart, met texmexsnacks en naan-pizza’s. Basic en wat krap van inrichting , maar wel gezellig. Leuke buurt ook, Prenzlauerberg.
Kastanienallee 69, dagelijks van middag tot middernacht.

Salon Sucré
Ontdekten we toen we in het relaxte stadsdeel Kreuzberg een appartementje huurden (een heel goede formule voor een tripje naar Berlijn). Salon Sucré is een patisserietje annex kapsalon, niet echt een sfeerbom, maar de koffiekoeken en croissants zijn ongeëvenaard. Vlak bij een gezellig park, wat ‘s zomers picknickperspectieven biedt.
Görlitzerstrasse 32A, Kreuzberg, donderdag tot zondag vanaf 10 uur. Niet voor veganisten.

Yellow Sunshine
Vaste waarde van de groene jongens in Berlijn. Een vegetarische hamburger- en friettent zonder franjes, lekker, royaal en sympathiek.
Wiener Strasse 19, Kreuzberg. Dagelijks open voor lunch en avondeten.

OSLO

Loving Hut
Daar is de Loving Hut weer! Loving Hut is een spiritueel geïnspireerde keten van veganistische restaurantjes en eetkramen, verspreid over de hele wereld en uitstekend van reputatie. De Oslose Hut wordt uitgebaat door een verlegen Aziatisch koppeltje, en alles is er lekker. Voorts raad ik iedereen af om naar Noorwegen op vakantie te gaan, het weer is er vreselijk, het leven ietwat vreugdeloos en je komt er berooid van terug.
Parkveien 6, dagelijks behalve ‘s zondags open van ‘s middags tot 19 uur.

STOCKHOLM

Hermans
Stockholm is prachtig, zelfs in putje winter, en Hermans is helemaal de plek waar je dan ‘s middags je jas uit wilt trekken. Uitgebreid vegetarisch lunchbuffet met huiselijke gerechten, warme sfeer. Niet heel centraal gelegen, maar leuk om naartoe te wandelen.
Fjällgatan 23B, dagelijks open voor lunch en avondeten.

Volg

Ontvang elk nieuw bericht direct in je inbox.

Doe mee met 456 andere volgers